tisdag, februari 10, 2009

Vänsterpartiet om Guantanamo


USA har sedan 2002 hållit oskyldiga människor fångar i Guantanamo, och därför bör USA ta ansvar för att avveckla fängelset. Det anser en stor majoritet av EU-parlamentet. Idag debatterar parlamentet Guantanamos avveckling med ministerrådet och EU-kommissionen.
Vänsterpartiet anser att Sverige borde erbjuda sig att ta emot Guantanamofångar i de fall USA vägrar ta sitt ansvar.
- USA bör ge varje oskyldig fånge en ursäkt, ett skadestånd och ett val mellan medborgarskap i USA och en förstaklassbiljett till hemlandet, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker. Men om USA vägrar så tycker jag att Sverige bör erbjuda asyl, fångarna ska inte behöva komma i kläm, de har lidit nog.
- Eftersom Sverige är ett av de EU-länder som medverkat i USA:s tortyrtransporter vore det särskilt klädsamt om vi bad om ursäkt och erbjöd asyl, säger Jens Holm (V), EU-parlamentariker.
2007 pekade EU-parlamentet i en särskild rapport ut Sverige som ett av de EU-länder som medverkat till CIA:s olagliga bortföranden av människor. Andra länder som pekades ut var Tyskland, Spanien, Irland, Grekland, Cypern, Danmark och Rumänien.


För mer information, kontakta:Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker, svensk mobil: 070 633 13 46, blogg http://www.evabrittsvensson.seJens Holm (V), EU-parlamentariker, svensk mobil: 0768 470 328, blogg http://www.jensholm.se/Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79

Inga kommentarer: