lördag, februari 28, 2009

Regeringens besked till kommuner och landsting dröjer

Regeringens besked till kommuner och landsting dröjer!

I finanskrisens spår riskerar nu tusentals kommunanställda att förlora jobben. Inför detta gigantiska varselhot har regeringen hittills valt att inte göra någonting.

Jag satt och såg på tv den av vänsterpartiet begärda riksdagsdebatten om Kommuner och landstings ekonomi. Med bakgrund av alla larm rapporter om varsel inom vård och omsorg och om kommuner som redan går på knäna tycker man att regeringen kunde ge något positivt besked av detta blev det noll. SKL statens kommuner och Landsting som förövrigt består av borgerlig majoritet har bekräftat att flera varsel är att räkna med samtidigt sitter en borgerlig regering och fryser statsbidragen.

Man kan inte låta bli att se ett sammanhang att till skillnad från bilindustrin är de allra flesta inom offentliga sektorn kvinnor och lågavlönade sådana då är man inte lika benägen komma med något liknande paket som inom bilindustrin. Det allvarligaste i regeringens politik är att ungdomar passar sig väldigt mycket för att gå in i denna sektor en sektor som vi alla vet behöver flera välfärdsarbetare för att klara av de behov som finns och inte minst de som kommer då allt fler äldre blir verklighet många med stora vård och omsorgsbehov. Vad hjälper en skattesänkning för det finns det uppenbarligen pengar till! Om inte vi värnar denna sektor får människor att vilja arbeta där och samtidigt få en rimlig löneutveckling och bra arbetsmiljö? Och hur känns det för oss som arbetar den skattesänkningen vi fått när vi tänker på att det kan innebära att våra föräldrar kanske få avstå sin dusch en gång i veckan? Nej då smakar den inte särskilt gott denna skattelättnad känns mer som en börda.

Sammanfattar man nu debatten kan man göra så här.
De rödgröna vill satsa tio miljarder på kommunerna medan regeringen inte vill lova någonting. De rödgröna vill värna och utveckla välfärden Regeringen vill att kommuner ska prioritera ett svar som Odell levererade men med svaret skyldigt vad som ska prioriteras bort är det omsorgen av våra barn eller är det omsorgen av sjuka och gamla?

Mikael Nilsson
Ordförande
Vänsterpartiet Emmaboda

Inga kommentarer: