tisdag, mars 24, 2009

Tandvård även för fattig? nej säger Täby moderat!

Omkring 850.000 svenskar låter bli att gå till tandläkaren trots att tänderna behöver lagas. De har helt enkelt inte råd.
Det framgår av en nationell enkät som Statens folkhälsoinstitut gör varje år.Det är inte solidaritet mellan medborgarna som råder när det gäller tandhälsan. Medan medelklassen och de rika regelbundet kontrollerar sina tänder och beställer kronor, bryggor och implantat är de fattiga tvingade att låta tänderna förfalla.

Så här ser det ut i Sverige idag 2009 när ska tänderna räknas lika med övriga kroppen? Ingen hindrar ännu en fattig att få hjälp om han bryter benet men bryter han en tand då får han ta kostnaden själv eller som fram går av undersökningen låta tänderna förfalla för att man inte har råd!


Thomas Nilsonne, moderat och ordförande för socialnämnden i Täby, säger till DN att har man inte ett jobb utan är beroende av socialbidrag kan man inte räkna med mer än 20 tänder i munnen.
Man bli upprörd av ett sådant resonemang från en socialnämnds ordförande för det säger inte bara att det är en klassfråga utan även att han tycker det ska vara det också!

När ska tänderna få räknas till det, allmänna sjukvårdens högkostnadsskydd? När ska vi slå fast en gång för alla att alla har rätt till tandvård och att det ska vara en rättighet till vård för alla i detta land? Varför tillhör tungan kroppen men inte tänderna som sitter i direkt närhet av tänderna? ? Behöver en fattig ha alla fingrar om han inte har ett arbete i moderaternas samhälle?

Självklart kostar det pengar men den övriga sjukvården är väl inte heller den gratis? Och den kan vi ju finansiera gemensamt, varför inte tänderna?


Mikael Nilsson (V)
Emmaboda

Inga kommentarer: