torsdag, augusti 11, 2016

Sex ska bygga på frivillighet och samtycke

 Debatt

Sex är för de flesta ett lustfyllt och positivt inslag i livet och så tycker vi att det ska vara. Sex ska också bygga på frivillighet och samtycke. Det är väl självklart – eller hur? Tyvärr är mäns sexuella våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Därför vill Vänsterpartiet att krav på samtycke ska införas i sexualbrottslagstiftningen för att markera att sex ska bygga på frivillighet.Under Emmabodafestivalen har Vänsterpartiet varit på plats för att dela ut flygblad med just detta budskap. Vi har delat ut hundratals flygblad och haft åtskilliga samtal med festivaldeltagare (och andra) kring samtycke och vad det egentligen innebär. Ett först steg i att förändra något är att se till att frågan diskuteras. Det har vi lyckats med.
När det talas om vad som ska göras för att undvika övergrepp så hamnar fokus ofta på vad flickor och kvinnor ska göra och inte göra. Det är vi trötta på och valde i vårt flygblad istället att vända på perspektivet. Vi riktade budskapet mot i första hand killar och försökte på ett enkelt sätt konkretisera vad samtycke egentligen innebär.
Att det ska finnas samtycke vid sex låter enkelt och självklart i teorin men tyvärr visar verkligheten att det inte alltid är så. Vad innebär då samtycke rent konkret? Enkelt: Du måste försäkra dig om att den du har sex med verkligen vill. Ett uteblivet nej är alltså inte ett ja. Ett uteblivet ja är inte heller ett ja. Ett ’’ummm’’ är inte ett ja. Ett kanske är inte ja. Har du inte fått ja – låt bli!
För att ytterligare förtydliga och vända på perspektivet så bifogade vi åtta tips som Ung Vänster tagit fram till killar för att inte våldta. Att detta provocerade ett flertal killar visar på hur viktigt det är att vända på perspektivet och utmana de normer och värderingar som finns i samhället. I slutänden handlar det om att det är vi killar och män som måste säga ja till samtycke.
Kaj Raving (V)
Nicke Grozdanovski (V)
Mikael Nilsson (V)

PS. Här är tipsen:
1. Gå inte ensam, ha med dig en kompis. Även om du bara ska gå från tältet till baja-majan.
2. Ha telefonen i handen så du kan ringa polisen, en kompis eller dina föräldrar om frestelsen blir för stark.
3. Undvik att dricka alkohol. Om du gör det, drick inte för mycket och enbart tillsammans med en nykter kompis. Varannan vatten är bra att hålla sig till.
4. Tänk på att alla former av ovälkommen beröring är att betrakta som ett övergrepp, även längst fram i trängseln vid scenen.
5. Var aldrig ensam med en tjej, och försök att låta bli att attackera ensamma tjejer. Tänk på att det är en våldtäkt även om hon sover.
6. Om du lyckas ragga upp någon och ni vill inleda en relation, vänta tills du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne innan ni går vidare. Kom ihåg att ett nej alltid är ett nej.
7. Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta. Kontakta festivalens vakter eller sjukvårdare exempelvis.
8. Undvik miljöer där du riskerar att våldta, så som festivalens scenområde, toaletter, campingen, matställena och till eller från festivalen.

Inga kommentarer: