fredag, juni 08, 2007

Bemanning på lika villkor?

Bemanning på lika villkor?

Samhall AB satsar på bemanning det har väl knappast undgått dem som följt debatten? Man frågar sig varför tar företag in bemanningsbolag överhuvudtaget, varför väljer man inte att anställa egen personal i stället om behovet finns?

Ingen kan inbilla oss att företag tar in Samhalls anställda för att vara snälla givetvis måste dem få ut någonting av det. Ja så fungerar det ju inget konstigt med det. Vissa fall kan det vara en tillfällig lösning om man inte får tag i den kompetens man söker på annat sätt.

I sådana fall har vi hävdat att det inte bra för tryggheten för de samhalls anställda att kanske få byta jobb stup i kvarten. Då har företaget sagt till oss nej det är inte sådan bemanning samhall sysslar med utan det är mer långsiktiga åtaganden arbetsintensiva där det krävs många.

Då måste man ställa frågan hur billigt säljs vi på marknaden? Om ett företag tar in bemanning måste det beror på två saker antingen att man tillfälligt behöver förstärka eller det Samhall erbjuder med andra ord billig arbetskraft.

Då kan man se det från två håll är det rätt att samhalls anställda ska tjäna mindre pengar för att göra samma jobb som efterfrågas på den öppna marknaden? Är det rätt att vi som samhalls anställda ska medverka till lönedumpning för våra kamrater ute på öppna marknaden.

Varför vi kan hävda att detta många gånger är fallet är nämligen följande. Alla andra bemanningsföretag dock inte Samhall AB har skrivit ett avtal med LO som går ut på att ingen får jobba under lönegenomsnittet på det företag man bemannar. Det finns inget motsvarande i Samhalls kollektivavtal som reglerar detta heller Detta tycker vi man verkligen kan kritisera både Samhall och LO och förbunden för.

Ett exempel till från verkligheten Samhall och ett företag var överens om att bemanna en speciell arbetsplats, men det stoppades av skyddet och klubben på det företaget man skulle bemanna varför? Jo nämligen att arbetsförhållandena de uppgifter som skulle göras var inte hälsosamt det fanns beslut på att dem som var anställda på företaget p.g.a. riskerna inte fick jobba mer än två timmar i sträck med de uppgifterna men arbetshandikappade människor skulle stå där hela dagarna. Vi är Tacksamma för att klubben på detta företag stoppade detta vansinne. Men där det inte stoppats vet vi inget om hur det är det gör oss oroliga.

Nej vi kräver rehabilitering vi kräver att respekteras som alla arbetare vi vill inte medverka till lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Vi är mycket tydliga på denna punkt.

Om nu Samhall som vanligt slår ifrån sig denna kritik säger vi bara till dom skriv på bemannings avtalet med LO eller få in det i Samhalls avtalet så vi inte medverkar till lönedumpning. Och det leder också till att även Bemanningsföretag behandlas lika i förhållande till varandra.

Mikael Nilsson
Johnny Olsen

Inga kommentarer: