fredag, maj 04, 2007

En del av vänsterpartisten Lars Ohlys tal på första maj!




Ett problem i svensk politik är att det ibland är svårt att höra skillnaden mellan olika partier. Det är inte bara valaffischerna som är till förväxling lika. Här i Sverige har vi begåvats med ett nytt arbetarparti. Moderaterna har insett att det inte finns någon möjlighet
att vinna val eller sympatier på högerpolitik, alltså måste man låtsas vara något annat. Men hur mycket arbetarparti är moderata samlingspartiet?Det nya arbetarpartiet vill sälja ut gemensamt ägda företag till privatkapitalet. Det är en sanslöst dålig affär för alla oss som hittills ägt dessa företag och leder dessutom till att förmögenheter och makt omfördelas till de redan rika. I många kommuner kommer det kommunala beståndet av hyresrätter att minska så att det snart blir rätt att tala om allmännyttan som nödbostäder eller fattighus. Bostäder ska ses som en vara som vilken som helst och någon social bostadspolitik finns inte hos det nya arbetarpartiet.Utbildningspolitiken är i stark förändring. Högern riktar in sig på tidigare betyg, betyg i ordning och uppförande, bannlysning av elevdemokrati, repressiva åtgärder och rätt för lärare att beslagta mobiltelefoner. Men dessutom har vi en regering som försämrar Komvux, slopar rekryteringsbidraget (som bland annat gått till elever med läs- och skrivsvårigheter) och försvårar för den som varit ute i arbetslivet att söka in på högskola eller universitet.Det ska löna sig att vara rik enligt det nya arbetarpartiet. Regeringen vill använda skattepengar så att de rika hålls på gott humör. Inkomstskattesänkningar, borttagandet av fastighetsskatten, skatteavdrag för städning och slopandet av förmögenhetsskatten går direkt till dem som redan är rikast och tjänar mest. Samtidigt är högerns attacker på A-kassa och socialförsäkringar helt logiska. Det ska kosta att vara fattig. Därför ökar avgifterna till A-kassan samtidigt som ersättningen till arbetslösa och sjuka sänks.Det finns inte tillstymmelse till feminism i regeringens politik, däremot förslag om vårdnadsbidrag. Det är ironiskt att en regering som valdes efter en valkampanj som i stor utsträckning handlade om att bekämpa utanförskap och bidragsberoende nu är beredd att införa ett nytt bidrag som betalar människor för att inte arbeta. "Bidrag för vård av frisk man i hemmet" skulle det kunna kallas.
Miljöfrågorna överlåts nu i allt större utsträckning på marknaden. Även om det blivit omöjligt till och med för storföretagen och högern att helt bortse från klimathotet saknar de politik för att minska den globala uppvärmningen. Marknadslösningar riskerar alltid att fastna i kortsiktiga lönsamhetsresonemang.Slutsatsen måste bli att moderaterna är ett arbetarparti som vill öka skillnaderna mellan klasser och mellan kön, som säljer ut gemensamma tillgångar, privatiserar välfärden, förstärker sorteringen i utbildningspolitiken och struntar i miljöfrågorna. Nästa steg blir väl att kristdemokraterna kallar sig feminister, att Sverigedemokraterna kallar sig "det nya invandrarpartiet" och att folkpartiet kallar sig liberala.

Inga kommentarer: