tisdag, maj 31, 2011

Bra engangemang borde få stöd även av en kommun.Jag praktiserar sen en tid tillbaka på föreningen svenska Idébanken Emmaboda, som driver mötesplatsen Himmel o Pannkaka. Terttu Birane en eldsjäl som till en början drev det som eget företag men sen en bra tid tilbaka drivs det som förening.

Kommunen ger verksamhetsbidrag til föreningar i Emmaboda, men man vill inte ge oss det. idag ska vi till kommunen för att försöka förstå på vilka grunder vi nekas detta.

Det var mycket liv om att ungdomar hängde och förstörde stationshuset i Emmaboda vad jag förstår var det då Terttu kom på det här med mötesplatsen himmel o pannkaka för att dessa ungdomar som tycker dem är för stora för fritidsgården som dessutom ligger i en skola vilket man kan tycka är lite galet vilken vuxen människa vill tillbringa sin fritid på sin arbetsplats?
Alla ungdomar är inte sportintresserade vilket kommunen inte har ett dugg svårt för att bistå med stöd.

På Himmel o Pannkaka träffas nu ungdomar som bildat en spelförening man är där två dagar i veckan. Rollspel, lajv och annat, det är kreativt och bra, dem har möjlighet att vara på Pannkakan.

Detta engagemang som dessa unga visar vill vi stödja och uppmuntra det borde även ligga i kommunens intresse. Men Pannkakan är så mycket mer än detta för den vänder sig till alla generationer och bidrar till att generationer träffas.

Vi anordnar utställningar, musik och sångkvällar. Kultur får här ta plats vi är stolta över detta, vi samarbetar med andra men att inte Emmaboda kommun på något vis vill stötta detta gör oss ledsna men gör även våra andra samarbetspartners mycket förvånande eftersom dem verkar i andra kommuner där sådant här får ett stöd av Kommunen.

Vi hoppas mötet med ansvariga idag leder framåt och att kommunen ska inse att alla spelar inte fotboll eller rider hästar det bra att kommunen stöttar dessa verksamheter det har jag inget emot alls men det finns andra intressen männsikor har också som borde ha rätt till ett stöd från kommunen dem bor i.

1 kommentar:

Diakonissan sa...

Mötet framflyttat, så inga besked i dag... Bra skrivet, Mikael! Jag vet inte hur länge en förening ska vara förening för att räknas som förening... Jag trodde att det var från det datumet som den bildas, formellt, eller från det datumet som det blir godkänt som förening hos Skatteverket. Och vi, Föreningen Svenska Idébanken, Emmaboda, som driver mötesplatsen Himmel o Pannkaka, är en idéell förening fr o m oktober 2010.
Kommunens agerande har väckt mycket förvåning i andra kommuner, nu menar jag det att Emmaboda kommun inte vill bevilja oss föreningsbidrag föreningsbidrag för att "det känns inte rätt". VArför känns det inte rätt? För att mötesplatsen startade som ett eget företag. Men hur det startade har väl inte någonting med saken att göra! Vi är en idéell förening och har sökt stöd som en sådan hos kommunen, och det handlar om ett mindre belopp, baserat på de aktiviteter som vi har: ungdomars regelbundna träffar som äger rum där, studiecirklar, kulturarrangemang etc.

Vad är det frågan om, egentligen??

Mvh Terttu Birane