söndag, april 19, 2009

Håll dem kvar i Tunnan 2010!

Reinfeldt skrev som 28 åring boken om det sovande folket. Frågan är nu ska han skriva ett kapitel till i den om den sovande regering han själv företräder? Vi är inne i en lågkonjunktur verkar som inte regeringen räknade med den när man satt i Mauds bad-tunna och gjorde upp politiken ett par år innan valet 2006.

Man kom efter valsegern till ett uppdukat bord. Man satte genast fart med sin politik att successivt rasera tryggheten för vanligt folk och sätta igång med skattesänkningar som mest gynnar dem förmögna och rika. Man höjde avgiften till a-kassan lade ner värdefull forskning genom att bomma igen arbetslivsinstitutet som hade ett gott anseende över hela världen för sin forskning inom arbetslivet. Detta gjorde man i högkonjunktur nu råder lågkonjunktur, men politiken ligger fast vilket nu innebär att man får låna pengar till de rikas skattesänkningar.

Uppenbarligen menar man att den politiken fungerar i vilken konjunktur som helst och oberoende av alla finanskriser. Eller vet man inte vad man ska göra hoppas att det ska gå bra ändå! Sverige behöver en regering som även fungerar i lågkonjunktur för det är då regeringsförmågan ställs på sin spets. Nu får alla varslade och uppsagda, pensionärer och lågavlönande och barn betala ett högt pris. Ett pris man faktiskt inte har råd med.

Detta skapar större klyftor det skapar orättvisor och med det en berättigad vrede. Varför ska rika kunna leva lika gott oavsett konjunktur och kris när andra få betala dyrt med sina få slantar. T.ex. Den ensamstående föräldern får på ett makalöst sätt trolla för att pengarna ska räcka till i slutet av månaden och dem får i sommar neka sina barn den där glassen allt oftare som föräldern faktiskt vill kunna unna sina barn ibland.

Nu börjar varslen komma i den offentliga sektorn den sektorn som är så viktig inte minst för dem som redan har det svårt, en gång till får dem betala för de rikas ”bästa”. Dem har inte råd att köpa sig dessa tjänster utan är hänvisade till det offentliga dem som knappt har råd idag att köpa ut sina mediciner dem behöver. Varför ska dem få betala priset med sin hälsa för att dem som redan har alltid vill ha mer och alltid ska lida minst skada i Reinfeldts Sverige? Varför är Wallenbergs gåslever mer värd än en glass till ett barn som råkar vara född i en arbetarfamilj där föräldrarna dessutom nu har förlorat jobben och få leva på den a -kassa som regeringen försämrat. Det sovande folket som Reinfeldt beskrev i sin bok borde inte sova nu utan se till att sätta press på den insomnande och badande Regeringen Reinfeldt. Vilka fler arbetstillfällen blir det av att ge Finansminister Borg 30.000 kr mindre i skatt? Hur minskar det utanförskapet ni gick till val på att minska?

Slutsatsen måste inför valet 2010 vara att låta alliansen och deras politik stanna i mauds bad-tunna och inte låta dem praktisera den så den drabbar det samhälle som våra förfäder och mödrar slitit och kämpat hårt för. Det kallas att begränsa skadeverkningarna. Det måste till en politik där rättvisa, solidaritet och gemenskap är ledstjärnan ett samhälle där alla kan få samma möjligheter att växa och känna sig betydelsefulla det samhället kan vi få av en medveten vänsterpolitik skapat av och för folket där kapitalet är tillför människorna inte som nu där människorna är till för kapitalet.

Mikael Nilsson (v)
Lindås
Johnny Olsen (v)
BroakullaBookmark and Share

Inga kommentarer: