lördag, november 10, 2007

Efter Uppdrag gransknings avslöjande: Nu tar Samhall över städningen på Max!

Samhall övertar städningen på Max hamburger restauranger!


Efter avslöjandet i Uppdrag granskning att de tre stora i branschen anlitat rena skumraskföretag som utnyttjat sina anställda offentliggjordes i veckan att Samhall tar över all städning på Max. Ja anställda på Samhall har kollektivavtal åtminstone. Samhall ska ge utvecklande arbetsuppgifter till sina anställda. Men det känns som att efter de skumraskföretagen är sen alltså Samhall det näst billigaste alternativet. Billigast lagliga då! Men vi måste väl förutsätta att det inte är dumpning med hjälp av merkostnadsersättningen som ska vara tillför att bland annat anpassa arbetet till människan, och säkerställa verksamhet över hela landet!


Men en viss oro sprider sig med att jobba natt! Till exempel har samhall tagit alla aspekter i åtanke här så som arbetsmiljö har facket fått tillfälle yttra sig? Tyvärr säger vår erfarenhet att det är man väldigt dålig med i de flesta fall, det slår alltid mot oss anställda som får ta smällarna som vanligt.

Det finns mycket rapporter om det skadliga med just nattarbete inte bara det faktum att det stör den bilologiska klockan rent kroppsligt med risk för sömnstörningar. En person som arbetar skift och natt under en lång tid löper dubbelt så stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i jämförelse med andra och risken för mag- och tarmsjukdomar är också högre.
Nu måste man i detta fall också ta med i beräkningen att det är människor som redan innan nattarbete har olika besvär som är anställda på samhall!

Den sociala biten är en annan risk!

Tiden med den närmsta familjen fungerar oftast bra, men det kan vara svårare att få tid över till vänner och bekanta. Skiftarbetare kan också ha svårt att få tid att följa kurser, TV-serier eller hålla på med t ex politik, vilket bidrar till att en del känner sig socialt isolerade. Det är väl inte det denna grupp människor behöver en ökad isolering?
Och att man blir isolerad är ju tydligt med tanke på att dessa tre kedjor inte enligt dem själva förstod hur personalen hade det eller att dem jobba upp till sex nätter i veckan.


Bra att skumraskföretagen åker ut, men Samhall ser nu till att det blir bra för de anställda tänk denna gången efter före kom inte och säg senare att det här var inte bra eller att ni inte hade en aning om tänkta konsekvenser. Med tanke på att man inte söker jobb som funktionshindrad till samhall utan blir anvisad jobb ställer detta ännu mer krav på Samhall som arbetsgivare anser vi. Vi kommer noga att följa även denna utveckling från samhalluppropets sida på samma sätt som vanligt genom rapporter vi får runt om i landet från dem som det berör de funktionshindrade och en och annan klok direktanställd personal samt media.

Samhalluppropet
namninsamlingen

Inga kommentarer: