tisdag, oktober 23, 2007

Debatten rullar på Vårdnadsbidrag och överklassnära tjänster

Kaj Raving skrev för en tid sen en bra insändare som svar på Eva Bengtsson Skogsbergs insändare tidigare nu har Eva idag svarat vilket fick mig skriva ett bidrag till debatten!

Eva Bengtsson Skogsberg Kaj Raving försökte inte läxa upp dig han gjorde det med bravur! Vänsterpartiets budget är en budget för rättvisa självklart inget vi räknar med att ni stödjer. Kortfattat det handlar om att inte sänka skatten och låta arbetslösa och sjuka och pensionärer betala kalaset för dem som har ett arbete solidaritet kallas det! Man är inte arbetslös eller sjuk frivilligt Eva.

Vårdnadsbidraget har ni tidigare sagt är till för mer tid med barnen men ditt resonemang som Kaj bemötte tydligt, visar att det inte var det som var det viktigaste. Att en ensamstående mamma ska ha möjlighet att genom överklassnära tjänster och Vårdnadsbidrag inte behöva kommunal barnomsorg mer tid till barnen får hon inte.

Vi behöver en politik som håller ihop samhället inte en orättvis politik som splittrar. Vi behöver en generell bra välfärd där även förskolan ingår. Överklassnära tjänster är just vad det är det bara de som har det allra bäst som kan köpa sig fri från saker som en ensamstående Mamma bara kan drömma om. Du säger också att en del ensamstående mammor har valt själva ja skulle dem inte har rätt till det då? Menar du allvar att har mammorna ingen man och valt leva själva ska dem straffas för det? Ni pratar om valfrihet men inte när det kommer till könsrollerna då är det så här kvinnans plats är jämte en man helst ska han vara så rik som möjligt så man kan ha en ensamstående mamma som utför överklassnära tjänster åt familjen. Det är en cynisk politik ni visar upp!Mikael Nilsson
Ordförande
Vänsterpartiet i Emmaboda

2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Mycket bra inlägg Micke. Precis så är det som du skriver.

Kaj Raving sa...

Tackar för stödet :-)

Mycket bra insändare. Jag har varit borta i veckan och bara haft mycket sporadisk tillgång till dator men jag fick iväg ett svar idag (igår). Det kommer på bloggen så småningom. Så här blev det:

Svar till Eva Bengtson Skogsberg.
Du ondgör dig över att jag i min replik faktiskt räknat på vad ditt tips till ensamstående mödrar verkligen innebar och visat på att det inte var förankrat i verkligheten.
Ställd inför faktumet att verkligheten inte överensstämde med dina önskemål så angriper du i stället det faktum att vänsterpartiet vill satsa på välfärd för barn, gamla och sjuka i stället för skattesänkningar och städhjälp åt de välbärgade. För det är nämligen så verkligheten ser ut, även om du inte gärna vill se det.
Den satsning på 143 miljarder som du kritiserar är en del av den satsning som vänsterpartiet vill genomföra för att återuppbygga välfärden. Det är pengar som skulle gå till att återställa lärartätheten till samma nivå som innan neddragningarna på 90-talet. Det är pengar som skulle gå till att anställa fler inom äldreomsorgen. Det är pengar som skulle gå till att höja lönerna inom de underbetalda kvinnodominerade yrkena.
Regeringen å andra sidan väljer att sänka och avskaffa skatter för omkring 200 miljarder kronor. Dessa pengar går till allra största delen de som redan har mest och tjänar bäst och dessutom så går de till största delen till män. Det naturliga resultatet är givetvis att inkomstspridningen i samhället ökar ytterligare, med ökade klyftor som följd.
Jag är själv en utav de där industriarbetarna som du skrev om. En utav de som faktiskt tjänar någon hundralapp i slutänden på regeringens politik. Men bara för att man är arbetare så är man inte så dum att man inte ser att dessa hundralappar är ett billigt försök till muta för att kunna ge de verkligt välbärgade desto mer.
Vi är inte heller dummare än att vi förstår att vi själva kommer att få betala tillbaka dessa skattesänkningar många gånger om, om vi själva blir sjuka eller arbetslösa. Och risken att bli arbetslös är en verklighet som är högst påtaglig här i sydöstra Småland, inte minst för våra kamrater på Forsheda i Mörbylånga, som regeringen vill straffa för något de själva inte kan påverka. Det är fakta som du borde ta till dig i stället för att fundera ut verklighetsfrämmande tips, anpassade endast till din verklighet.
Vänsterpartiet vill alltså i en tid av hög tillväxttakt satsa på reformer som syftar till att minska klyftorna i samhället, mellan rika och fattiga och mellan kvinnor och män. Regeringen driver i stället igenom stora skattesänkningar som leder till växande samhällsklyftor och minskad jämställdhet.
Regeringens välfärdspolitik är sammanfattningsvis, precis om ditt tips, värdelös för de som har de verkliga behoven

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro