onsdag, oktober 17, 2007

På randen till alliansens utanförskap!


Jag vill berätta om en arbetskamrat till mig, vi jobbar på Samhall AB eller ska jag säga jobbade? Min kamrat har innan han kom till samhall jobbat på ett glasbruk här i glasriket nämligen Johansfors glasbruk i flera år, han blev sjuk utsliten samt har han reumatism. I slutet av 80 talet fick han sluta efter sjukskrivningar blev han erbjuden förtidspension. Men min kompis ville annorlunda han tyckte han hade mer att ge och han hade hört talas om nåt som hette Samhall där man kunde jobba efter sina förutsättningar få ett anpassat arbete helt enkelt. Det slutade med att efter praktik på Samhall i Emmaboda blev han anvisad ett jobb blev således anställd där.

Visst är detta företag guld värt som kan ge handikappade av skilda slag kollektivavtalsenlig lön och gemenskap i ett arbete som är anpassat efter ens förutsättningar? Att arbetet ska anpassas efter människan vilket enligt arbetsmiljölagen egentligen skall gälla allt arbete men som vi vet den lagen är bra men följs sällan det kostar inte att bryta den!

Men nu är min kamrat på väg ut i den förtidspension han inte vill ha nu anpassas inte jobbet längre efter hans förutsättningar han är inte lönsam för Samhall AB längre så nu är han på väg till Reinfeldts så kallade utanförskap som han säger sig vilja minska var det inte så dem sa alliansen när dem satt i Mauds bad-tunna? Verkar som dem tagit sig vatten över huvudet.

Ja att det ändrats i det statliga företaget samhall det är uppenbart. Det går inte skylla på Reinfeldt helt och hållet heller även om han inte verkar bry sig heller. Utan alla partier har mer eller mindre antingen tigit eller hållit med under många år som man har skärpt kravet på lönsamhet det mesta man har fokuserat på verkar vara att samhall inte ska konkurrera ut andra företag i någon osund konkurrens. Samtidigt verkar man glömt varför företaget kom till vad är syftet med det!

Som vi vet har vi ju haft mest socialdemokratiska regeringar stödda av V eller mp eller båda.

När Samhall blev Samhall innan var det regionala stiftelser då var våra riksdagspolitiker rörande överens om detta bolags berättigande tro faktiskt fortfarande det är så. Men det var väldigt tydligt då, eftersom den socialdemokratiska regeringen utarbetade förslaget som den borgerliga regeringen ledd av Fälldin klubbade igenom och Samhall blev faktum 1980.

Tyvärr verkar det nu som om politikerna inte vill ta tag i denna fråga just därför att det går inte skylla på varandra då verkar det som ja det får väl gå som det går. Detta menar jag är ett stort svek mot alla dem som jobbar på samhall dem som behöver ett jobb på samhall samt dem som kan komma behöva ett jobb på Samhall. Samt alla skattebetalare som är med och finansierar detta företag då vill vi ju man ska göra det som är syftet och bland annat inse att t.ex min kamrat som nu är på väg ut är mer lönsam i arbete anpassat efter hans förutsättningar än att han ska ha den sjukpension han 1990 tackade nej till!

Det värsta är min kamrat är inte ensam att bli behandlad på detta sätt många är på väg eller har redan mött det ödet att inte vara lönsam längre på det företag som har uppdraget att ge anpassat jobb till arbetshandikappade detta är en betraktelse från en del av Sverige som sällan hörs en dag i oktober 2007!

Mikael Nilsson
Emmaboda/Lindås

Inga kommentarer: