torsdag, maj 01, 2008

Demokratipriset första maj kl 12.00 i Emmaboda

Idag har jag som ordförande haft ett hedersuppdrag att få dela ut vårt partis demokratipris för allra första gången. Nedan kan du läsa det jag sa innan priset utdelades.

Idag ska vi vänsterpartiet i Emmaboda inleda vad vi hoppas ska bli en lång tradition att den 1 maj varje år kl. 12 på centrumtorget dela ut vårt demokratipris. Valet av dag till detta föll sig naturligt för oss. Därför att i början av 1900-talet var det framförallt rösträtten som arbetar rörelsen kämpade för på första maj.

Bakgrunden till detta demokratipris är att vi som parti i Emmaboda alltid själva drivit just demokrati frågor. Vi har genom åren motionerat i fullmäktige i ämnen som jämställdhet, Elevdemokrati och mångfald mm. Demokratin har många beståndsdelar för att fungera. Fortfarande runt om i världen kämpar man för de saker som vi idag här i Sverige tar för givna som allmän lika rösträtt, yttrandefrihet osv. Demokratin är dock aldrig färdig och man får aldrig ta den för given, det arbetet måste fortsätta även i vårt land och här i Emmaboda. Man kan aldrig slå sig till ro, vi måste försvara den mot krafter som vill inskränka den vi måste stärka och utveckla den på olika sätt. Det är därför bland annat vi vill uppmärksamma föreningar, företag, grupper, enskilda som genom sitt arbete och engagemang verkar för demokrati, jämställdhet, mångfald, kultur osv. Många gånger sker detta i tysthet därför vill vi med hjälp av demokratpriset lyfta fram dessa goda exempel som finns i vår kommun.

I år tilldelas detta pris till Kvinnor i fokus. Läs mer Barometern

Läs mer på min partikamrats blogg där finns även bilder. Nickes blogg

Inga kommentarer: