torsdag, februari 01, 2007

Ja man kan bara konstatera tyvärr!

Östran i dag!

Sjukskrivningar resultatet efter Samhallnedläggning
EMMABODA
- Det blev tyvärr som vi befarade att resorna till Nybro skulle vålla problem för många. Flera av de anställda går nu sjukskrivna istället.
Det konstaterar Mikael Nilsson, klubbordförande vid Metallfacket på Samhalls anläggning i Emmaboda, den enhet som koncernledningen för Samhall i höstas beslutade skulle avvecklas per till 31 januari i år.
Igår var detta datum nått och efter att utflyttningen successivt påbörjades efter årsskiftet finns numera bara två av de anställda, en kollektivanställd och en tjänsteman, kvar i den gamla fabrikslokalen i Emmaboda .
Fastigheten såld
- Fastigheten är såld till byggföretaget KNPP och de båda som ännu är kvar jobbar nu med att tömma ur lokalerna som ska tas över av köparna den 1 mars, berättar Mikael Nilsson.
Själv finns Mikael tillsammans med tre andra ur personalstyrkan från Samhalls Emmabodaenhet numera på praktik på Vissefjärda Pall, och ytterligare två av dem har praktikplatser på Möjligheternas Hus i Emmaboda.
Men för de övriga dryga 20.talet är det nu till att resa till jobb i andra kommuner.
Fyra av dem återfinns idag på Samhalls enhet i Lessebo, medan ett resten av de 29 anställda finns på enheten i Nybro.
Flera sjukskrivna
- Men sedan är det en fem-sex stycken som nu går sjukskrivna och inte klarar av att arbeta längre, berättar Mikael Nilsson.
Han påpekar också att det fortfarande råder en stor osäkerhet för framtiden för samtliga anställda:
- De här praktikplatserna vi har nu gäller bara fram till den 15 mars. Därefter vet vi inte hur det kommer att bli.
- Men det är ju så det fungerar även med bemanningsjobb, vilket tanken är att de ska försöka ordna. Även om man har sin anställning hos Samhall vet man ju inte var man sedan får jobba eller hur länge.
Var finns jobben?
Och så värst många bemanningsjobb har det för övrigt inte åstadkommits heller.
- Nej, en anställd på Emmabodaenheten hade ju ett bemanningsjobb i Emmaboda sedan tidigare och är kvar där, och när det gäller de här jobben på Vissefjärda Pall och Möjligheternas Hus är det ju snarast kommunens engagemang som möjliggjort dem.
- Från Samhall säger man att säljarna jobbar för fullt på att ordna bemanningsjobb i Emmaboda, men det har jag hört i tre års tid nu utan att något hänt, suckar Mikael och konstaterar att det enda som i övrigt finns kvar här är att man fortfarande har kvar städningen hos Arbetsfö-rmedlingen i Emmaboda några timmar i veckan.
Resorna jobbiga
Och han påpekar just vikten av att bemanningsjobben kan hittas i Emmaboda.
- Produktionen i Nybro är väl ungefär densamma som vi hade i Emmaboda. Fast vad jag hört har de tydligen inte så mycket att göra där nu, vilket vi däremot hade i Emmaboda...
- Men det här med resorna är det som vållar mest problem och det varnade vi för redan tidigare, så det är inte någon överraskning, men tyvärr innebär det att en del inte längre kan fortsätta jobba, konstaterar han dystert.
Årsmöte snart
Fackklubben i Emmaboda finns fortfarande kvar, och kommer att ha ett årsmöte senare i februari, dit även kommunalrådet Ann-Marie Fagerström är inbjuden.
- Hon ville gärna träffa oss, men eftersom vi är utspridda på olika platser numera är det ju svårt, men vid årsmötet tänkte vi försöka samla ihop alla igen.
Många frågetecken
- Fackklubben kommer annars att avvecklas sedan, men det finns fortfarande väldigt många frågetecken inför framtiden, och det är många medlemmar som är oroliga över vad som ska hända och ringer och hör av sig, och vi vet ju som sagt fortfarande inte alls om hur det kommer att bli efter den 15 mars när den här så kallade praktiktiden tar slut, påpekar Mikael Nilsson.
Kommunen engagerad
- Men det är i alla fall skönt att känna att man engagerat sig för oss från kommunens sida för att försöka hjälpa oss.
- Det känner man tyvärr inte alltid när det gäller Samhalls ledning.
- Men en nyhet har de i alla fall kommit med. De har tydligen satsat 15 miljoner kronor på att ta fram en ny logotype för företaget som ska presenteras den 14 februari...
Konstaterar Mikael Nilsson och tycker att det kanske varit bättre att satsa de pengarna på andra saker istället...
- För de pengarna kunde de till exempel ha fortsatt driva sin verksamhet i Emmaboda..., säger Mikael Nilsson...
Anders Karlsson

2 kommentarer:

Mats sa...

Det är för jäkla olyckligt med nedläggningen.
Tyvärr sitter det en massa byråkrater med sina papperskonstruktioner och tror att de vet hur verkligheten fungerar.
Jag har varit fackligt aktiv i hela min yrkesverksamma karriär och har flera bra exempel på när verkligheten har varit milsvida ifrån siffrorna på ett papper.

Mikael.R.Nilsson sa...

Ja det är tyvärr inte bara Emmaboda som drqabbas av detta vansinne Samhall Har som uppgift att rehabilitera Människor men det sätts åt sidan idag trist men sant.