torsdag, januari 28, 2010

Funderingar kring nya sjukförsäkringsreglerna

Tänker på de uppmärksammade fallet i uppdrag granskning om kvinnan som tog sitt liv.

Undrar hur det känns för läkarkåren som sjukskriver patienter för dem bedömer att det inte finns arbetsförmåga utifrån sina kunskaper och utifrån undersökning av patienten .När försäkringskassan ändå gör bedömning att man kan nog jobba som dörröppnare på mcdonalds, kränkande både mot läkaren och patienten tycker jag. Idag... har vi automatiska dörröppnare ska alliansregeringen plocka bort och förbjuda dessa? Och då skapa jobb som inte finns?

Mikael Nilsson
ordförande vänsterpartiet Emmaboda

onsdag, januari 20, 2010

Vilket samhälle vill vi Ha!De rödgröna om sjukförsäkringen


Valet 2010 handlar ytterst om vilket samhälle vi ska ha och vilken människosyn politiken ska utgå ifrån för den regering som ska leda vårt land in i framtiden. Den senaste månadens debatt om regeringens kraftiga försämringar av sjukförsäkringen visar att den borgerliga politiken fördjupar utanförskapet. Regeringen kastar ut tiotusentals svenska medborgare ur sjukförsäkringen in i försäkringslöshet.
För snart fyra år sedan vann de borgerliga partierna valet på att utlova fler jobb och färre i utanförskap. När vi nu kan utvärdera resultatet av mandatperioden är det dessvärre nedslående. På bara ett år har antalet arbetslösa ökat med fler än 100 000 personer. Utbetalningarna av socialbidrag beräknas öka med 50 procent mellan 2006 och 2011. Vår rödgröna politik för fler jobb står mot den borgerliga politiken för ökade klyftor.Människor som drabbas av regeringens nya regler i sjukförsäkringen lever kvar i en oviss situation och far mycket illa. Tusentals personer kommer att utförsäkras under 2010 och helt förlora sin ersättning. Enbart ett fåtal berörs av regeringens sent gjorda ändringar. I stället ser vi fortsatt hur människor som är sjuka och har en anställning men ännu inte kan gå upp till full tid, riskerar att tvingas säga upp sig för att gå till heltidsarbetslöshet.
Våra tre partier har nu enats om hur vi vill utforma sjukförsäkringen om vi får väljarnas förtroende efter nästa val. Alla människor ska ha möjlighet att arbeta och försörja sig själva. Det är grunden när vi nu tar strid för en förutsägbar och modern sjukförsäkring.

lördag, januari 16, 2010

Socialt företag!

Läser idag om ett socialt företag som vill starta ser att min lilla syster Anna är en av dem. Det är bra för just sociala företag behövs mer utav. Jag önskar syrran och hennes kollegor all lycka och har inget emot att det blir av i Emmaboda man letar nämligen efter lokal nu!

läs östran här

Stoppa hetsjakten på sjuka och arbetslösa! Öppet möte

vårt öppna möte Den 15 februari kl 18.00 folkets hus Emmaboda
Det går under rubriken stoppa hetsjakten på sjuka och arbetslösa! Liselotte Olsson medverkade i onsdagens uppdrag granskning som handlade om en kvinna som valde ta sitt liv efter hon fått ett brev från försäkringskassan.
LiseLotte är vänsterpartiets taleskvinna i socialförsäkringsfrågor.

Torbjörn Björlund har tidigare varit i Emmaboda två gånger en gång tillsammans med vår Parti ordförande Lars Ohly i samband med nedläggningen av Samhalls verkstad i Emmaboda 2006. Och ytterligare en gång då han träffade en del av samhallsarbetarna igen för att höra sig för om läget han sitter i arbetsmarknadsutskottet.

Han kommer tala om arbetslösheten att bekämpa arbetslösheten inte de arbetslösa.

Mötet hålls i folkets hus i Emmaboda med start kl 18.00 den 15/2 Vi är väldigt glada att dem vill komma till oss i Emmaboda och just dessa frågor är ju högaktuelle och upprör och oroar många inte minst sjuka och arbetslösa.

Vi vill visa att det finns en annan politik än den av regeringen inslagna inhumana som vi nu ser. En politik där man ser männsikan och inte stirra sig blind på siffror! För det är just människor det handlar om.

Mikael Nilsson
ordförande vänsterpartiet Emmaboda
vpemmaboda@spray.se

onsdag, januari 13, 2010

Hetsen mot sjuka människor!

LiseLotte Olsson (v)medverkar ikväll i uppdrag granskning det handlar om hetsen mot sjuka människor hon har idag också en väldigt bra artikel i aftonbladet läs den här

LiseLotte är vänsterpartiets taleskvinna i socialförsäkringsfrågor

Se människan i stället för siffror

tisdag, januari 12, 2010

All mat nu i kommunal regi i Emmaboda kommuns verksamheter!

Läser idag i östran och konstaterar att de beslut vi tog om att maten ska vara i kommunal regi faller eleverna på läppen Godare än vanligt var ett omdöme. På detta viset kan kommunen mer påverka vad som serveras inte enbart vid upphandlingstillfället utan under hela tiden vi har ett mål på 25% ekologiskt vi ligger idag på 14% detta är en medveten strategi och nu gäller det också centralorten. (Tidigare hade privata företaget sodexho maten där.) Detta är ett av de beslut jag verkligen tycker är roligt och bra att vi i vänsterpartiet var med och beslutade om under denna mandatperioden. Borgarna i vanlig ordning reserverade sig emot detta beslut.

måndag, januari 11, 2010

En Spark i Röven!

Tecknat av "Butcher Bird" på Metrobloggen


Att sparka på en som redan ligger anser väl de allra flesta som ett synnerligt brutalt fall av misshandel!?
Men nu för tiden upplevs det också vara en form av politik och helt i sin ordning och fullt legalt designat den borgerliga regeringen.

Borgerliga regeringen anser att folk behöver en spark i röven för att ta sig i kragen och arbeta och sluta med sådana dumheter som att vara sjuk eller handikappad. Man kan undra hur det känns att utdela en spark i röven på Stina en utsliten lokalvårdare eller Sven truckförare med svår reumatisk värk Det skulle jag vilja höra från regeringen om det känns bra?

Nej visst nej den detaljen har man ju lagt ut på de stackare som jobbar med det här på Försäkringskassan.

Om den borgerliga politiken får fortsätta på den inslagna vägen kommer enligt försäkringskassan utvecklingen på utförsäkrade se ut så här:
54.000 under år 2010 .27000 under år 2011. Efter år 2012 räknar försäkringskassan med att 6000-7000 personer bli utförsäkrade varje år med andra ord lär över 100.000 personer förlora rätten till sjukpenning och sjukerättning inom en 5 års period.

Nu är det tack och lov val i september då kan vi få slut på denna misshandel av sjuka utslitna och handikappade människor.

Det finns en regering som måste avsättas och en ny rödgrön regering som måste tillsättas och som ser till att människor behandlas med respekt även om dem är sjuka eller handikappade. Statsminister Fredrik Reinfeldt ska sparkas ut ur rosenbad ut i opposition jag behöver kanske inte nämna vad jag skulle vilja placera den sparken!

fredag, januari 08, 2010

ELVIS och Gudrun



Elvis Presley skulle idag har fyllt 75 år om han inte avlidit i sitt hem på Graceland den 16 augusti 1977.
Elvis förändrade musiken och sättet att framföra det på scen. Många var förskräckta en del kallade det niggermusic i nedsättande ordalag. Man kan säga att Elvis kom in i branschen som en storm appropå Storm så är det idag 5 år sedan stormen gudrun härjade i våra trakter om det har Nicke bloggat här :Och Appropå Gudrun som ikväll ska dansa bli det folkstorm då tro?

måndag, januari 04, 2010

Riv upp beslutet ge sjuka ett värdigt liv


I den borgerliga regeringens männsikosyn finns mer att önska. Vi kan inte ha en regering som tycker man kan offra männsikor för att man inte håller sig frisk Precis som om folk väljer att bli sjuka. Vi behöver en regering som sätter solidaritet och rättvisa först. Inte en regering som gynnar egoismen! Och låter sjuka betala med sin redan dåliga hälsa. Bloggade tidigare i veckan om Mona från Långasjö och hur hon blivit bemött. Det finns många som Mona i landet. Vad är deras brott? Att bli sjuk är det brottsligt? Nej säger nog de flesta. Ska man då straffas? nej säger åter de flesta. Men sveriges regering verkar då vara av annan uppfattning än de flesta! Det borde betyda att de flesta ser till att den borgerliga katastrofala männsikosynens regering entledigas i september!

läs en bra debattartikel här

söndag, januari 03, 2010

Vi får inte blunda för hemlösheten!

I aftonbladet kan man läsa om de hemlösas situation. Det här är människor som verkligen är utanför. Regeringens mantra om att minska utanförskapet och sin så kallade arbetslinje, vilket man säger innebär att det ska löna sig arbeta därför sänkt skatt så kallat jobbaavdrag det ska inte löna sig att vara sjuk eller vara arbetslös därför försämringar i a-kassa och sjukförsäkring. Denna gruppen människor som inte har bostad i Sverige idag är ca 18.000 människor. Detta verkliga utanförskap ökar med regeringens politik. Människor som lever i misär riskerar sitt liv varje köldnatt helt utanför samhällets så kallade trygghetssystem. Vad görs för denna grupp ingenting absolut ingenting. Människor väljer att försöka låta bli att se dessa varför? Jo man far illa, man är rädd. Man vill kanske inte tro att männsikor lever på detta vis i vårt land. Regeringen har gjort det lättare för hyresgäster att ombilda till bostadsrätter. Detta hjälper inte dessa människor. Hyresrätter byggs knappt inte alls. Vill vi vara ett välfärdsland kan vi inte blunda för dessa människors behov som aftonbladet idag skriver om:

Ett riktigt välfärdsland mår aldrig bättre än den som har det sämst den måttstocken måste man ha om man vill göra något åt situationen. Vi måste inse att vi alla har ett solidariskt ansvar. Men att tro att regeringen Reinfeldt kommer medverka till att lösa detta verkliga utanförskap är en utopi. För man väljer att inte se och inte tala om det tro då att då finns det inte. Det är upp till oss andra nu att se och reagera. Det oroväckande att de blir allt yngre männsikor i denna grupp.

aftonbladet